Wanneer moet ik aan de EPB - eisen voldoen?
- Wanneer u voor de werkzaamheden een stedenbouwkundige vergunning heeft aangevraagd of een melding deed vanaf 1 januari 2006;
En de vergunningsaanvraag of melding heeft betrekking op werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken, sporten, ...
Voor de volgende voorbeelden zijn geen EPB - eisen van toepassing:
- Er is volgens de stedenbouwwetgeving geen tussenkoms van een architect vereist èn het beschermd volume van het gebouw is kleiner dan 3000m³
- Aanvragen die ingediend werden vóór 1 januari 2006: voor die dossiers gelden de procedures en de eisen van de vroegere ventilatieregelgeving.
- Vervangen van ramen (zonder vergunning voor een ander werk aan het gebouw), plaatsen van een verwarmingsinstallatie, ...
- Een interne verbouwing: vb. inrichting van een zolderverdieping tot appartement, zonder werken aan de warmteverliesoppervlakten.
- Aanvragen voor technische werken, terreinaanlegwerken, ...
- Niet verwarmde vrijstaande garage, plantenserre, stalling voor dieren, ...
Via de 'Wegwijzer EPB-eisen' kunt u nagaan of uw bouwproject in het toepassingsgebied valt. Zo ja, dan krijgt u een opsomming van de geldende EPB - eisen. U moet dan ook de procedure volgen.
Wie doet wat?
De taken en de verantwoordelijkheden van de verschillende 'spelers' binnen de energieprestatieregelgeving zijn:
- De aangifteplichtige is verplicht de EPB - eisen na te leven, zodat het gebouw voldoet aan de energieprestatieregelgeving.
- De verslaggever maakt in opdracht van de aangifteplichtige de startverklaring en de EPB - aangifte op. Hij is verantwoordelijk voor een correcte rapportering van de feitelijke toestand.
- De architect zal de bouwheer tijdens het bouwproces bijstaan. Hij heeft de taak het gebouw zo te ontwerpen dat het voldoet aan de EPB - eisen.
Wat kost een EPB - verslaggeving?
Een prijsvoorstel wordt opgemaakt in functie van het project.
Hiervoor kunt u mij steeds vrijblijvend contacteren.